Néhány hete hallottam, hogy a Duna alacson vízállása miatt a hatalmas mennyiségű szója-importunk sem tud bejutni az országba. A mondat egész konkrétan így kezdődött: "habár hatalmas szójaimportra szorulunk..."
WTF?! - volt az első reakcióm. Mióta alapélelmiszer Magyarországon a szója? Mióta készülnek nemzeti eledeleink szójából? Már elnézést, de úgy 25 évvel ezelőttig azt se tudtuk, hogy ez a növény létezik. És egész jól elvoltunk nélküle, főztünk azzal, ami itthon megtermett... Édesanyám sose ment ki a kertbe egy kis szójáért, mert anélkül elképzelhetetlen lett volna a vasárnapi ebéd... Miért kell egy silány minőségű, erősen allergén, és a mi biológiai kultúránktól idegen anyagot beleerőltetni minden ételbe ballasztként? Már ha ételnek nevezhetjük ezeket a készítményeket... Tudom: olcsó! Jó, akkor tegyünk az ételbe sima homokot, vagy fűrészport, az is olcsó, és még csak importra se szorulunk belőle... Gggghhhhrrrr....